Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
shadowhunter22
Administrator
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 641
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk Płeć: Boy
|
Wysłany: Pon 0:46, 18 Sty 2010 Temat postu: KURKUMINA |
|
|
KURKUMINA
Naturalne substancje wprowadzone do organizmu są na tyle silne i inteligentne, że są w stanie odróżnić komórki chore od zdrowych. W przypadku raka organiczne czynniki w swoim działaniu potrafią zatrzymać szkodliwe chemikalia w DNA. Jednym z takich naturalnych czynników jest kurkumina, która jest bardzo skuteczna w walce z nowotworami.
Kurkuma roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółte substancje (kurkumę), które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy.
Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ayurvedyjskiej (LINK!). Była wówczas najważniejszym lekiem używanym do przyśpieszania gojenia ran, oczyszczania krwi i łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Kurkuma, w języku hindu nazywana - haldi.
W ciągu ostatnich lat naukowcy udowodnili jej wspaniałe działanie przeciwnowotworowe. Kurkumina posiada co najmniej kilkanaście odrębnych sposobów integracji z rakiem.
Kurkumina może kolidować z pestycydami naśladując estogeny. Należą do nich: DDT (dwuchlorodwufenylotrójchloroetan, znany pod nazwą: Azotox, Ditox, Tritox , Anofex, Cesarex) i dioksyny, (są jednymi z najbardziej toksycznych związków, jakie otrzymano w wyniku syntezy), dwie bardzo toksyczne substancje chemiczne, które mocno zanieczyszczają dzisiejsze wody i żywność. Dioksyn potrafi być tak toksyczny, że kilka jego uncji może zniszczyć całą ludność Nowego Jorku.
Kurkumina posiada wyjątkową zdolność do dopasowywania się poprzez komórkowe drzwi, znane jako aryl receptora węglowodanów. To jest wyczyn, który dzieli dwa estrogeny: naturalny i ten który naśladuje chemikalia. Ponieważ chemiczne czynniki wnikają do komórki poprzez te same drzwi kurkumina ma zdolność zablokować dostęp do komórki i chroni przed naśladowcami estrogenu.
Estrogen - enzym chemiczny, wspiera rozwój raka piersi. W badaniach na ludzkich komórkach raka piersi kurkumina odwraca wzrost spowodowany przez estradiol 17b (jest enzymem, który katalizuje reakcję chemiczną, stosowany w menopauzie; podejrzany o rozwój raka piersi - pobudzaniu podział komórek sutka, wpływa na inne hormony, które stymulują podział komórek piersi) o 98%. Wzrost w DDT, zwiększający zachorowanie na raka piersi były blokowane pod wpływem kurkuminy o 75%.
Chlordon i endosulfane, dwa inne chemiczne składniki (endosulfane związek chloroorganiczny, który jest używany jako środek owadobójczy, wysoce kontrowersyjny; ze względu na jego ostrą toksyczność zakazany w ponad 50 krajach, w tym Unii Europejskiej i wielu krajów Azji i Afryki Zachodniej, nadal szeroko stosowane w wielu innych krajach, w tym Indii, Brazylii i Australii), które razem tworzą komórki raka piersi, kurkumina była w stanie odwrócić ich wzrost o 90%.
Leczenie wzmacniane Phytochemical soi i Genisteiną (organiczne związki chemiczne z grupy flawonoidów, między innymi występują w ziarnach soi) powodują zahamowanie wzrostu o 100%.
Kurkumina była badana na blokowanie innych chemikali. Również stwierdzono podobne rezultaty, kurkumina zmniejszała guzy. Skutecznie pomaga w leczeniu chorób: raka piersi, prostaty, skóry i raka płuc. Kurkumina już od dawna była znana ze zdolności zapobiegania rakowi skóry. Już w roku 1993 naukowcy z Tajwanu poinformowali, że hamuje wzrost przyrostu komórek nowotworowych.
Rak płaskonabłonkowy atakuje oskrzela, jamę ustną i skórę. Naukowcy z Uniwersytetu w Missouri leczyli kurkuminą doustnie raka płaskonabłonkowego. Zauważyli duże zahamowania wzrostu komórek nowotworowych.
Kurkumina jest również niezwykle skuteczna w walce z rakiem okrężnicy. Stany zapalne wydają się odgrywać zasadniczą rolę w promowaniu tego typu raka. Kurkumina już od dawna jest znana jako środek przeciwzapalny. Niedawno wykazano, że kurkumina hamuje cytooksygenazy (COX) i lipoksygenazy (LOX), dwa enzymy, które promują stan zapalny. Ludzie przyjmują leki przeciwzapalne (NLPZ) w tym aspirynę chcąc chronić się przed rakiem okrężnicy. Kurkumina posiada kilka innych korzyści:
- działa antyoksydacyjnie,
- chroni nasze organizmy od uszkodzenia wolnych rodników,
- jako przyprawa konserwuje żywność.
Działanie antyoksydacyjne - działaniem reaktywnych form tlenu a biologiczna zdolność do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów pośrednich lub naprawy wyrządzonych szkód. Wszystkie formy życia utrzymują w komórkach środowisko redukujące, które jest zachowywane przez aktywność enzymów podtrzymujących stan redukcji, poprzez ciągły doplyw energii metabolicznej. Zaburzenia w prawidłowym stanie redukcji, mogą wywołać toksyczne działanie, poprzez produkcję nadtlenków i wolnych rodników, powodujących oksydacyjne uszkodzenia wszystkich składników komórki, a szczególnie dotkliwe dla komórki są uszkodzenia białek, lipidów i DNA.
Wolne rodniki – działanie w organizmie, wolne rodniki to atomy cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek, z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi.
Wolne rodniki wyzwalają raka poprzez uszkodzenie DNA i geny aktywacji. Kurkumina zabija komórki nowotworowe, wpływa na wolne rodniki i metylowanie.
Metylacja DNA – proces przyłączania gup metylowych (CH3) do zasad azotowych nukleoidów, w szczególności do cytozy, rzadziej do adeiny. Metylacja jest odpowiedzialana za wiele procesów związanych z rozwojem organizmów, w szczególności za wytwarzanie i utrzymywanie odpowiedniej specyfiki tkankowej. Wzrost metylacji części regulatorowej genu może wywołać zahamowanie jego ekspresji. Ogólnie zakłada się, że wysoka metylacja pewnych elementów chromatyny (substancji występującej jądrze komórkowym) związana jest z częściową lub całkowitą inaktywacją transkrypcyjną. Im jest większy stopień metylacji tym słabsza jest ekspresja danego genu.
Metylacja DNA ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania raka w stanie wolnym. Dokładniej, niektóre wzory metylacji i braku metylacji DNA zachowują grupy raka wyłączone a geny supersorowe włączone. Np; badania Dr. Khunga Lertratanangkoona pokazują, że substancje chemiczne, które zubożają glutatonin w wątrobie zakłócają metylację DNA. Glutatonin jest ważny dla utrzymania prawidłowej metylacji DNA. Glutatonim jest w wątrobie naturalnym antyoksantem. Substancje chemiczne przetrzymywane w wątrobie zubożają glutatonin. Kurkumina chroni glutatonin, np na działanie alkoholu czy innych substancji chemicznych. Kurkumina może również zapisywać wzory metylacji DNA i dawać im inne korzyści antyrakowe.
Kurkumina jest w stanie powstrzymać raka w jego najwcześniejszych stadiach, długo zanim będzie wykrywalny. Działa na poziomie komórek. Proces ten nazwany jest “Apoptosis” (zaprogramowana śmierć komórki w ustroju żywym – dzięki temu mechanizmowi usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki). Ciało niszczy nieprawidłowe komórki, które mogą stać się nowotworami.
Kurkumina nie wpływa na komórki zdrowe tylko na nowotworowe, rozpoznaje ich nieprawidłowość. Niestety nie działa na wszystkie typy nowotworów.
Kurkumina wzmacnia odporność, szczególnie w leczeniu jelit komórki odpornościowe typu B są większe. Poza tym zlokalizowano stymulację immunologiczną, zwiększa przeciwciała (tego dowodzą badania naukowców w Indii).
Kurkumina zatrzymuje angiogenezę (angiogenezę możemy zaobserwować podczas rozwoju zmiany nowotworowej, gojenia się ran, w agregacji płytek), szczególnie istotne w chwili kiedy w rozwoju nowotworu nie ma jeszcze wykrywalnego guza. Niektóre enzymy uniemożliwiają tworzenie się guzów poprzez odpowiedni dopływ krwi. Jest to ważne w chwili przeżutów, gdzie ciężko zobaczyć co się naprawdę dzieje. Naukowcy z Tufts Universytetu hamują rozwój nowotworów, które przenoszą się drogą naczyń krwionośnych używając kurkuminoidy. Kurkumina blokuje AP-1(kompleks białkowy - bierze udział w regulacji procesów apoptozy, proliferacji i różnicowania się komórek. Może on działać zarówno jako czynnik sprzyjający przeżyciu, jak i jako czynnik sprzyjający apoptozie).
Kurkumina może blokować anglogenezę przez chalatujące metale wykorzystywane przez enzymy, które wspierają rozwój naczyń krwionośnych. Niektóre enzymy, które promują angiogenezę są znane jako “metaloproteinazy” (macierzy zewnątrzkomórkowej, kolagenazy, matryksyny – grupa zależnych od cynku enzymów proteolitycznych, należących do endopeptydaz, których podstawową funkcją jest uczestniczenie w fizjologicznych i patologicznych procesach przebudowy składników macierzy zewnątrzkomórkowej i degradowanie ich). W badaniach inwazyjnych postaci ludzkich nowotworów wątroby kurkumina hamuje przeżuty w 70% tłumiąc metaloproteinazy-9.
Wyżej wymienione zalety kurkuminy: przerywa sygnały, które pozwalają na wzrost komórek nowotworowych, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i oczyszcza zatrucia chemiczne. Szczególnie przydatna w raku okrężnicy i raku wątroby. Nic dziwnego, że zainteresowało się nią wielu naukowców.
Przy chorobach nowotworowych dzienna dawka kurkuminy powinna wynosić od 1800 do 3600 mg na dobę. Lekarze jednak są zdania, że nie wolno łączyć kurkuminy z leczeniem chemioterapią, jest to spowodowane tym, że nie przeprowadzono dostatecznych badań na wspólne działanie.
Zażywając kurkuminę lod 3-ch do 6-ciu miesięcy; wraz z zieloną herbatą i innymi antyrakowymi suplementami można liczyć na wyleczenie raka.
Kurkuma – tumerik – curry, przyprawa indyjska dodawana do potraw. Jest właściwości przeciwzapalne zostały wykryte w medycynie wschodniej od wieków. Ale stosunkowo niedawno zidentyfikowano, że jej składnik kurkumina jest wspaniałym środkiem w zwalczaniu raka, szczególnie w jego początkowym stadium i w trakcie przerzutów.
Kurkumina jest zalecana: w czerniaku, w raku piersi, pęcherza, mózgu, trzustki, jajnika, okrężnicy, wątroby (Dr. Aggarwal – Indie).
Poza tym jest zalecana w przypadku choroby Alzheimera, cukrzycy, chorób układu krążenia, chorób autoimiunologicznych, zapalenia stawów, chorób jelit, w stanach zapalnych.
Osoba, u której zdiagnozowano raka musi zmienić cały swój styl życia. Musi się zdrowo odżywiać, nauczyć się relaksować, umieć zarządzać stresem, ćwiczyć, przebywać na świeżym powietrzu i rzucić palenie.
Ważną rzeczą jest właściwa dieta:
Unikanie w 100% produktów mięsnych i cukru, używek (alkohol, kawa, czarna herbata, papierosy).
Należy zrezygnować z jedzenie mięsa, szczególnie czerwonego. Wszystkie wędzone mięsa i ryby, w procesie ich produkcji powstają silnie rakotwórcze związki, tzw. nitrozoamidy.
Cukier stymuluje w organizmie procesy zapalne i jednocześnie powoduje wzrost komórek i tkanek – a oba te mechanizmy sprzyjają rozwojowi raka.
W diecie rakowca powinny się znaleźć: warzywa i owoce, naturalne soki, ziołowe herbaty, zielona herbata, naturalne suplementy, np; omega-3 i inne.
Wspomagają leczenie: cebula, czosnek, siemie lniane, olej lniany i inne.
Może to brzmieć niewiarygodnie ale rak jest uleczalny w 95% jeśli odpowiednio zadbamy o siebie.
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|