Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
shadowhunter22
Administrator
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 641
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk Płeć: Boy
|
Wysłany: Wto 16:57, 26 Paź 2010 Temat postu: Cukier trzcinowy kontra buraczany |
|
|
Najpopularniejszy w Polsce cukier – to cukier buraczany. W końcu to na Śląsku, w Konarach ponad 200 lat temu ruszyła pierwsza na świecie cukrownia przerabiająca w słodki proszek buraki. Coraz częściej jednak na sklepowych półkach spotkać można cukier trzcinowy. Czy jest lepszy?
Cukier to cukier – stwierdza Grażyna Skiba, dietetyk. - Zawsze lepiej go zastąpić warzywami i owocami, a w postaci białego, krystalicznego produktu zjadać jak najmniej. A herbatę lepiej słodzić miodem.
Dietetyk tłumaczy, że cukry są do życia niezbędnie potrzebne, ale ich nadmiar w diecie powoduje cukrzycę. Ale zdrowsze są cukry złożone zawarte w produktach roślinnych: warzywach, kaszach, zbożach z pełnego przemiału. Najmniej zdrowe są cukry proste zawarte w słodyczach, sokach i zwykłym cukrze. Na dobę organizm potrzebuje 100 g cukru (2 łyżeczki) – tę dawkę lepiej mu zapewnić zjadając 2 kg warzyw. Z drugiej strony Hipokrates mówił, że “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To jest tylko kwestia dawki”.
Pierwszy był trzcinowy
Dla miłośników herbaty słodzonej nie miodem a cukrem, warte jednak uwagi są informacje na temat cukru trzcinowego, który dziś stanowi 70 proc. światowej produkcji cukru, a w Polsce bywa oferowany jako coś specjalnego.
Cukier buraczany produkowany od 200 lat, to osesek przy trzcinowym. Słodką trzcinę cukrową odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8 tys. lat p.n.e. Początkowo używano samej trzciny np. w Chinach żuto kandyzowaną (miała być doskonałym środkiem wzmacniającym popęd seksualny). Produkcję czystego cukru rozpoczęto w Indiach ok. 3 tys. lat p.n.e. Europa, słodząca miodem, dowiedziała się o “trzcinie dającej miód” dopiero w czasach podbojów Indii przez Aleksandra Macedońskiego. Jednak początkowo cukier był drogi i sprowadzano go głównie do celów medycznych. Stosowano go np. na ból głowy.
Walory trzciny
Cukrowiec lekarski jest silnie krzewiącą się... trawą. Jej grube łodygi mogą sięgać nawet 6 m i są wypełnione silnymi włóknami. Właśnie w łodygach gromadzi się cukrodajny sok. Sama trzcina stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako roślina o właściwościach bakteriobójczych. Używano jej jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. A dziś w krajach, w których rośnie, trzciny używa się zamiast... Prozaku – na poprawę humoru.
Czym słodzić
Uważa się, że bardziej korzystny dla organizmu jest cukier ciemny – trzcinowy lub nieoczyszczony buraczany, ale ten ostatni bardzo rzadko udaje się spotkać. Cukier trzcinowy, który ma sporo soli mineralnych, można już bez problemu kupić w sklepach.
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
W skrócie ode mnie, cukier trzcinowy bardziej się opłaca niż ten buraczany, a ponadto, cukier biały buraczany, ma dużo związków rako twórczych.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|